Dlaczego warzywa są ważne w diecie dzieci?

Czy nasze dzieci odżywiają się prawidłowo każdego dnia tygodnia? Owoce i warzywa, tak bardzo odrzucane przez dzieci w naszym społeczeństwie, są jednym z podstawowych składników ich codziennej diety w celu poprawy jakości ich życia od najmłodszych lat, tak aby mogły cieszyć się dobrym stanem zdrowia, gdy osiągną dorosłość.

Znaczenie warzyw w diecie dzieci.

Warzywa są bogate w szeroką gamę witamin i minerałów, niezbędnych dla rozwoju dziecka składników odżywczych, które dostarczą mu energii potrzebnej do codziennego funkcjonowania, a jednocześnie już od najmłodszych lat dbają o jego zdrowie, aby uchronić organizm przed ewentualnymi chorobami, które mogą zagrozić jego dobremu samopoczuciu w niedalekiej przyszłości.

Otyłość i nadwaga to dwa schorzenia, które najbardziej niepokoją ekspertów ds. żywienia w dzisiejszym społeczeństwie, ponieważ są to nie tylko problemy obecne w populacji dorosłych, ale coraz częściej występują u dzieci. Oficjalne dane pokazują, że 14% dzieci w naszym kraju cierpi na otyłość, podczas gdy 26% dzieci i młodzieży ma już nadwagę, a wszystko to jest wynikiem siedzącego trybu życia, jak również spożywania nieodpowiednich produktów.

Żywność powinna być postrzegana jako naturalne pojemniki, które zawierają niektóre z wielu składników odżywczych niezbędnych do codziennego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród różnych produktów, które możemy znaleźć na rynku, a które są szczególnie zdrowe dla dzieci, gdyż przyczyniają się do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju są owoce, warzywa i zielenina, a także zawierające potrzebną im dawkę witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C.

Jednak ich nieatrakcyjny smak, aromat czy wygląd często skłaniają nasze dzieci do wybierania innych rodzajów kulinarnych przysmaków, które są o wiele bardziej atrakcyjne dla ich podniebienia, ale pozbawione są wielu składników odżywczych, które warzywa mogą dostarczyć. Z tego powodu musimy dołożyć starań, aby zadbać o prezencję naszych potraw i sprawić, że będą one atrakcyjne dla naszych dzieci. W ten sposób np. tarta z cukinią czy biszkopt z marchewką lub jabłkiem to atrakcyjne przepisy, które sprawią, że dzieci nie zauważą na pierwszy rzut oka prawdziwych składników i pozwolą im spożywać zdrowsze produkty.