Kiedy myślimy o rozwoju diety, aby schudnąć, jedną z pierwszych rzeczy, które przychodzi do głowy jest wyeliminowanie węglowodanów, ponieważ istnieje powszechne fałszywe przekonanie, że te sprawiają, że możemy umieścić na zbyt dużo wagi. To powszechne błędne przekonanie prowadzi do poważnych niedoborów żywieniowych. Rzeczywistość jest taka, że węglowodany są absolutnie niezbędne w naszej diecie; i nie tylko to, ale również pomagają nam schudnąć, jeśli spożywamy je prawidłowo. W rzeczywistości mówi się, że dobra dieta powinna zawierać 50% węglowodanów, 30-35% tłuszczów i 15% białek. Trzeba tylko wiedzieć, które węglowodany są korzystne dla organizmu, a które należy odrzucić.
Rodzaje węglowodanów.
Należy dokonać ważnego rozróżnienia pomiędzy dwoma bardzo różnymi rodzajami węglowodanów: węglowodanami prostymi i węglowodanami złożonymi. Klasyfikacja ta zależy od ich struktury chemicznej i szybkości trawienia.
1. Węglowodany proste zawierają tylko jeden rodzaj cukru, który jest bardzo szybko wchłaniany przez organizm. Dwa z nich to glukoza i fruktoza, które są odpowiedzialne za słodki smak wielu owoców. Substancje te sprzyjają odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Pokarmy zawierające węglowodany proste to cukier, dżem, miód, owoce, mleko i słodycze. To właśnie na te rodzaje węglowodanów powinniśmy najbardziej uważać.
2. Węglowodany złożone zawierają trzy lub więcej cukrów. Są one bardzo korzystne dla organizmu, ponieważ stanowią ważne źródło minerałów, witamin, białka i błonnika roślinnego, a jednocześnie dostarczają bardzo mało tłuszczu. Ich główną funkcją jest dostarczanie energii, zwłaszcza do mózgu i układu nerwowego. Węglowodany te są powoli wchłaniane, ponieważ organizm wykorzystuje je zaraz po tym, jak do niego dotrą, zamiast magazynować je jak tłuszcze. Należą do nich celuloza, znajdująca się w warzywach, oraz skrobia, znajdująca się w ziemniakach.
Wbrew nieprawdziwym legendom, spożywanie tych węglowodanów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi (o ile zachowamy równowagę pomiędzy poszczególnymi rodzajami pożywienia). Znajdują się one w takich produktach jak warzywa, nasiona roślin strączkowych, pełne ziarna, jęczmień, kukurydza, ryż, owies, żyto i wiele innych.
Zalecenia dotyczące spożywania węglowodanów.
Mimo to istnieją pewne zalecenia dotyczące spożywania węglowodanów, tak aby pomagały nam schudnąć. Na przykład, lepiej nie gotować makaronu zbyt długo, ale pozostawić go „al dente”, ponieważ w ten sposób jest wolniej trawiony. Jeśli chodzi o warzywa, zaleca się nie gotować ich zbyt długo, aby nie straciły swoich minerałów i witamin.
Możemy również wykorzystać wodę z gotowania warzyw do gotowania innych potraw, ponieważ bulion zawiera wiele witamin. Zaleca się również gotowanie z niewielką ilością soli, aby uniknąć nadciśnienia i nie nadużywać oliwy z oliwek. Wreszcie, zaleca się kupowanie razowego chleba, płatków śniadaniowych, mąki i makaronów, które są doskonałym źródłem błonnika, a także pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia.
W skrócie, jeśli chcemy schudnąć musimy zmniejszyć nasze całkowite spożycie kalorii dziennie, a nie tylko węglowodanów. Ważne jest, aby zachować równowagę odżywczą, aby nie zaszkodzić naszemu organizmowi.